Vragen bekijkenCategorie: dementiewie krijgt dementie?
Avatargast Staf asked 2 jaar ago
wie krijgt dementie?
4 Antwoorden
OpaDonaldOpaDonald answered 2 jaar ago
Dementie is een algemene term voor geheugenverlies en andere cognitieve stoornissen die het dagelijks leven aanzienlijk belemmeren. Hoewel het op elke leeftijd kan voorkomen, komt dementie het meest voor bij oudere volwassenen. Het treft zowel mannen als vrouwen, maar vrouwen hebben meer kans om dementie te ontwikkelen dan mannen. Er is niet één "type" dementie, omdat de symptomen en onderliggende oorzaken van persoon tot persoon sterk kunnen verschillen. Dementie wordt veroorzaakt door schade aan cellen in de hersenen. Deze schade kan het gevolg zijn van ziekte, letsel of gewoon het verouderingsproces. De meest voorkomende oorzaak van dementie is de ziekte van Alzheimer, die 60-80% van de gevallen uitmaakt.
OpaDonaldOpaDonald answered 2 jaar ago
Hoewel dementie mensen van elke leeftijd kan treffen, komt het het meest voor bij oudere volwassenen. Volgens de Alzheimer's Association hebben ongeveer 6 miljoen Amerikanen boven de 65 jaar de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Dementie is echter geen normaal onderdeel van het ouder worden en is niet alleen een geheugenprobleem. Het tast de taalvaardigheid en het vermogen om abstract te denken en te oordelen aan. Mensen met dementie kunnen moeite hebben om voor zichzelf te zorgen en vertrouwde taken uit te voeren. Ze kunnen ook veranderingen in stemming en gedrag ervaren. Naast de ziekte van Alzheimer zijn er nog vele andere oorzaken van dementie.
OpaJohanOpaJohan answered 2 jaar ago
Er is geen specifiek persoon of type persoon die dementie krijgt. De ziekte kan mensen van elke leeftijd, ras en economische status treffen. Bepaalde risicofactoren kunnen echter de kans op dementie vergroten. Dit zijn onder meer gevorderde leeftijd, familiegeschiedenis van de ziekte, bepaalde gezondheidsaandoeningen (zoals beroerte, ziekte van Parkinson en ziekte van Alzheimer) en blootstelling aan giftige stoffen. Hoewel er geen manier is om dementie volledig te voorkomen, kunt u uw risico verlagen door een gezonde levensstijl aan te houden en uw geest actief te houden door dingen als lezen, puzzelen en sociale interactie.
OpaLouisOpaLouis answered 2 jaar ago
Dementie is een hersenaandoening die geheugenverlies en veranderingen in het denken en andere mentale vaardigheden veroorzaakt. Het is geen normaal onderdeel van het ouder worden. Dit betekent dat als u of iemand die u kent dementie heeft, het belangrijk is om naar een dokter te gaan. Dementie treft mensen van alle leeftijden, maar komt het meest voor bij oudere volwassenen. Naar schatting 1 op de 10 mensen boven de 65 jaar heeft dementie, en dit aantal verdubbelt voor elk decennium daarna. Ondanks de hoge prevalentie wordt dementie nog steeds grotendeels verkeerd begrepen. Er bestaan veel mythes en misvattingen over de ziekte.