Vragen bekijkenCategorie: pensioenwanneer kun je op vervroegd pensioen als zelfstandige?
Avatargast Staf asked 2 jaar ago
wanneer kun je op vervroegd pensioen als zelfstandige?
4 Antwoorden
OpaAlfredOpaAlfred answered 2 jaar ago
U kunt als zelfstandige vervroegd met pensioen als u een pensioenfonds hebt gespaard dat groot genoeg is om in uw levensonderhoud te voorzien. Als zelfstandige werken kan een geweldige manier zijn om vroeg met pensioen te gaan, maar het is belangrijk om te onthouden dat u een groter pensioenfonds moet sparen omdat u geen pensioen of sociale zekerheid zult ontvangen. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk bijdraagt aan je pensioenfonds, zodat je van je pensioenjaren kunt genieten zonder je zorgen te maken over geld.
OmaEmmaOmaEmma answered 2 jaar ago
Wanneer u als zelfstandige met pensioen gaat, hangt af van veel factoren, zoals uw leeftijd, pensioensparen en andere inkomstenbronnen. Over het algemeen kun je als zelfstandige eerder met pensioen als je een solide financiële basis hebt. Een optie is om door te werken tot je de volledige pensioenleeftijd hebt bereikt (momenteel 67 jaar) en dan te beginnen met het ontvangen van de sociale zekerheid. U kunt ook uw uitkering uitstellen tot u 70 jaar oud bent, waardoor uw maandelijkse betalingen toenemen. Een andere optie is eerder met pensioen gaan en vertrouwen op andere inkomensstromen zoals sparen, beleggen of pensioen.
OmaOliviaOmaOlivia answered 2 jaar ago
De vroegste leeftijd waarop u als zelfstandige met pensioen kunt gaan is 62 jaar. U moet uw volledige pensioenleeftijd (FRA) hebben bereikt om een uitkering van de sociale zekerheid te ontvangen. Uw FRA hangt af van uw geboortejaar. Voor wie tussen 1942 en 1954 geboren is, is de FRA 66 jaar. Voor wie geboren is in 1955 of later, is de FRA 67 jaar. Maar als u vóór uw FRA met pensioen wilt gaan, kunt u vanaf uw 62e een lagere uitkering krijgen.
OpaJohanOpaJohan answered 2 jaar ago
Als zelfstandige kunt u ten vroegste op 59½-jarige leeftijd met pensioen gaan. U kunt op uw 62ste beginnen met uw pensioen, maar uw maandelijkse uitkering wordt dan met 25% verminderd. U kunt ook wachten tot uw volledige pensioenleeftijd (67 jaar voor degenen die in 1960 of later zijn geboren) om 100% van uw sociale uitkeringen te ontvangen. Als u wacht tot na uw volledige pensioenleeftijd om te beginnen met het ontvangen van socialezekerheidsuitkeringen, wordt uw maandelijkse uitkering tot uw 70ste met 8% per jaar verhoogd. Dus hoe langer u wacht, hoe hoger uw maandelijkse uitkering zal zijn.