Vragen bekijkenCategorie: gezondheidwaarom krijg je stijve spieren?
Avatargast Staf asked 2 jaar ago
waarom krijg je stijve spieren?
4 Antwoorden
OpaDonaldOpaDonald answered 2 jaar ago
Stijve spieren ontstaan wanneer ze een tijdje niet gebruikt worden en de vezels in de spieren beginnen te krimpen. Als je ze weer gebruikt, worden de vezels groter en wordt de spier minder stijf.
OpaPaulOpaPaul answered 2 jaar ago
Er zijn een paar redenen waarom u stijve spieren kunt krijgen. Een daarvan is dat u uitgedroogd bent. Als je niet genoeg drinkt, kunnen je spieren niet zo gemakkelijk bewegen omdat ze niet goed gesmeerd zijn. Een andere reden is dat je misschien moe bent. Vermoeide spieren bewegen minder goed dan frisse, en dat kan leiden tot stijfheid. Tot slot is het mogelijk dat je een spierblessure hebt. Als je bijvoorbeeld een spier hebt verrekt of een gewrichtsband hebt gescheurd, zijn de gewonde weefsels stijf en pijnlijk.
OmaSophieOmaSophie answered 2 jaar ago
Je spieren worden stijf als je ze niet vaak gebruikt. Als je je spieren beweegt en gebruikt, neemt de bloedtoevoer naar je spieren toe en komen er nieuwe zuurstof en voedingsstoffen bij. Maar als je je spieren een tijdje niet beweegt, vertraagt die doorbloeding en kunnen de spieren stijf worden. Je kunt ook stijve spieren krijgen door bijvoorbeeld koud weer of uitdroging.
OpaWillemOpaWillem answered 2 jaar ago
Wanneer je een spier lange tijd niet beweegt, neemt de bloedtoevoer naar die spier af. Deze afname van de bloedtoevoer leidt tot een afname van zuurstof en voedingsstoffen die aan het weefsel worden geleverd. De cellen in de spier beginnen dan af te breken, en deze afbraak van cellen produceert melkzuur. Melkzuur zorgt ervoor dat je spieren stijf en pijnlijk aanvoelen na de training. Het is belangrijk te onthouden dat spieren niet "stijf" worden door gebrek aan gebruik; ze worden stijf door de productie van melkzuur. Daarom is het zo belangrijk om na het sporten te rekken; het helpt het melkzuur uit je spieren te verwijderen en voorkomt dat ze stijf en pijnlijk aanvoelen.