Vragen bekijkenCategorie: pensioenwaarom is de pensioenleeftijd van de aow verhoogd van 65 naar 67 jaar?
Avatargast Staf asked 2 jaar ago
waarom is de pensioenleeftijd van de aow verhoogd van 65 naar 67 jaar?
3 Antwoorden
OmaEvaOmaEva answered 2 jaar ago
De pensioengerechtigde leeftijd voor de AOW is verhoogd van 65 naar 67 jaar omdat de gemiddelde levensverwachting is gestegen. De gemiddelde Nederlander wordt nu ongeveer 80 jaar, en daarom heeft de regering besloten dat mensen wat langer van hun pensioen moeten kunnen genieten. De AOW is alleen bedoeld als basisinkomen, en het is niet de bedoeling dat het iemands enige bron van inkomsten is. Dus ook al is de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd, het is nog steeds belangrijk dat mensen sparen voor hun pensioen en vooruit plannen.
OmaJuliaOmaJulia answered 2 jaar ago
De pensioengerechtigde leeftijd van de AOW is verhoogd van 65 naar 67 jaar omdat de gemiddelde levensverwachting is gestegen. In 1988, toen de pensioengerechtigde leeftijd op 65 jaar werd vastgesteld, was de gemiddelde levensverwachting in Nederland 73,5 jaar. Maar nu, dankzij de vooruitgang in de medische wetenschap en een gezondere levensstijl, is die gemiddelde levensverwachting gestegen tot 78,7 jaar. Door de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar zorgt de regering er dus voor dat mensen langer toegang hebben tot AOW-pensioenen, wat beter aansluit bij de langere levensverwachting van vandaag de dag.
OmaEviOmaEvi answered 2 jaar ago
De pensioengerechtigde leeftijd van de AOW is verhoogd van 65 naar 67 jaar omdat de gemiddelde levensverwachting is gestegen. De gemiddelde levensverwachting in Nederland is gestegen van 66,3 jaar in 1990 tot 80 jaar in 2020. Deze stijging is vooral te danken aan verbeteringen in de volksgezondheid, zoals betere sanitaire voorzieningen, vaccinaties en medische behandelingen. De pensioenleeftijd van de AOW is dus verhoogd om deze stijging van de levensverwachting te evenaren.