Vragen bekijkenCategorie: dementiewaar zit dementie in de hersenen?
Avatargast Staf asked 2 jaar ago
waar zit dementie in de hersenen?
3 Antwoorden
OmaAnnaOmaAnna answered 2 jaar ago
Dementie is een algemene term voor een achteruitgang van de geestelijke vermogens door ziekte of letsel Dementie tast meerdere delen van de hersenen aan, waaronder het geheugen, de taal en het oplossen van problemen. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer, die meestal oudere volwassenen treft. Dementie kan echter op elke leeftijd optreden Er is geen eenduidige oorzaak van dementie en dementie kan ontstaan door een combinatie van genetische en levensstijlfactoren. Sommige oorzaken van dementie zijn omkeerbaar, zoals vitaminetekorten of interacties met geneesmiddelen. In de meeste gevallen is dementie echter niet te genezen en zal het in de loop der tijd voortschrijden de behandeling is gericht op het beheersen van de symptomen en het ondersteunen van patiënten en verzorgers.
OmaIngridOmaIngrid answered 2 jaar ago
Er is niet één definitief antwoord op deze vraag. Dementie kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan aandoeningen die verschillende delen van de hersenen aantasten. Enkele van de meest voorkomende oorzaken van dementie zijn de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie en Lewy body dementie. Elk van deze aandoeningen kan verschillende delen van de hersenen aantasten en tot unieke symptomen leiden. Dit gezegd zijnde, zijn er enkele algemene tendensen die kunnen worden waargenomen bij de verschillende vormen van dementie. Zo veroorzaakt de ziekte van Alzheimer vaak schade aan delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het geheugen en de cognitieve functies. Vasculaire dementie gaat vaak gepaard met schade aan de bloedvaten in de hersenen, wat kan leiden tot problemen met de bloeddoorstroming en een verminderd zuurstofgehalte in het hersenweefsel.
OmaTessOmaTess answered 2 jaar ago
Dementie tast de hersenen op vele manieren aan. De meest voorkomende vorm van dementie, de ziekte van Alzheimer, begint met veranderingen in de hippocampus. Dit is een deel van de hersenen dat belangrijk is voor het leren en het vormen van herinneringen. Mensen met Alzheimer hebben vaak moeite zich recente gebeurtenissen of gesprekken te herinneren. Naarmate de ziekte vordert, treden bij mensen met Alzheimer ook veranderingen op in andere delen van de hersenen. De temporale kwab, verantwoordelijk voor het verwerken van geluid en taal, kan krimpen. Schade aan de pariëtale kwab kan leiden tot problemen met het begrijpen van ruimtelijke relaties en het herkennen van voorwerpen. Afname van het frontotemporale functioneren leidt tot uitvoerende stoornissen die van invloed zijn op planningsvaardigheden, persoonlijkheidsveranderingen en stoornissen in sociale cognitie.