Vragen bekijkenCategorie: ouderdomis ouderdomssuiker erfelijk?
Avatargast Staf asked 2 jaar ago
is ouderdomssuiker erfelijk?
3 Antwoorden
OpaUlrichOpaUlrich answered 2 jaar ago
Ja. Het wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren, en het komt vaak voor in families. Er zijn twee soorten diabetes: type 1 diabetes en type 2 diabetes. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte die optreedt wanneer het immuunsysteem van het lichaam ten onrechte de insulineproducerende cellen in de alvleesklier aanvalt. Dit vernietigt het vermogen van deze cellen om insuline te produceren, wat leidt tot een hoge bloedsuikerspiegel. Diabetes type 2 is een stofwisselingsstoornis die wordt veroorzaakt door een combinatie van genetica en leefstijlfactoren. Het ontwikkelt zich wanneer het lichaam resistent wordt tegen de effecten van insuline of wanneer de alvleesklier niet langer voldoende insuline kan produceren om aan de behoeften van het lichaam te voldoen.
OpaJohanOpaJohan answered 2 jaar ago
Er is een sterke erfelijke component aan diabetes bij volwassenen. Als een of beide ouders diabetes hebben, is de kans groter dat hun kinderen de ziekte krijgen. Er is echter geen een-op-een verband tussen overerving en de ontwikkeling van de ziekte; andere factoren zoals zwaarlijvigheid en gebrek aan lichaamsbeweging dragen ook bij tot de ontwikkeling van diabetes.
OpaErikOpaErik answered 2 jaar ago
Ja. Diabetes is een erfelijke ziekte. Als een of beide ouders diabetes hebben, heeft het kind 50% kans om de ziekte te krijgen. Ook zwangerschapsdiabetes, dat is een hoge bloedsuiker die tijdens de zwangerschap ontstaat, kan aan het kind worden doorgegeven. Niet alle kinderen van diabetici krijgen echter diabetes; sommigen ontwikkelen obesitas of hartaandoeningen.