Vragen bekijkenCategorie: dementiehoe begint ouderdom dementie?
Avatargast Staf asked 2 jaar ago
hoe begint ouderdom dementie?
3 Antwoorden
OpaAlfredOpaAlfred answered 2 jaar ago
Wetenschappers proberen nog steeds het antwoord op deze vraag te achterhalen, want er is niet één specifieke oorzaak van dementie. Enkele mogelijke oorzaken van dementie bij oudere volwassenen zijn echter: -De ziekte van Alzheimer: Dit is een soort progressieve dementie die de hersenen aantast en resulteert in het verlies van geheugen en cognitieve vaardigheden. -Vasculaire dementie: Dit is een vorm van dementie die wordt veroorzaakt door problemen met de bloedcirculatie naar de hersenen. Het kan leiden tot een beroerte, die vervolgens de hersencellen beschadigt. -Dementie met Lewy-lichaampjes: Dit is een vorm van progressieve dementie die problemen veroorzaakt met denken, bewegen en zien.
OpaErikOpaErik answered 2 jaar ago
Er zijn een aantal oorzaken van dementie op oudere leeftijd, maar de meest voorkomende is de ziekte van Alzheimer. Dit is een aandoening waarbij er sprake is van progressieve schade aan de hersenen, waardoor de geestelijke vermogens afnemen. Symptomen van Alzheimer zijn geheugenverlies, verwarring, problemen met redeneren en oordelen en gedragsveranderingen. In de latere stadia van de ziekte kunnen patiënten volledig afhankelijk worden van anderen voor al hun behoeften.
OpaWaltherOpaWalther answered 2 jaar ago
Veel deskundigen geloven dat de ziekte van Alzheimer begint lang voordat de symptomen zichtbaar worden. De vroegste veranderingen in de hersenen die verband houden met Alzheimer doen zich voor in de gebieden die verantwoordelijk zijn voor geheugen en leren. In feite kunnen wetenschappers plaques en klitten (de kenmerken van Alzheimer) in deze gebieden van de hersenen ontdekken tot 20 jaar voordat er tekenen van dementie optreden. Wat veroorzaakt deze veranderingen? Wetenschappers weten het niet zeker, maar ze denken dat een combinatie van genetische en leefstijlfactoren een rol kan spelen. Dingen die het risico op Alzheimer kunnen verhogen zijn: hoofdletsel, hoge bloeddruk, diabetes, roken en overgewicht of obesitas.